Botbreuken

Veel voorkomende botbreuken

Enkelbreuk

Boven de enkel bevinden zich het scheenbeen en het kuitbeen. Bij een enkelbreuk zit de breuk vaak in het kuitbeen, soms in beiden, dan is er sprake van een dubbele enkelbreuk.

Hulpmiddelen bij een enkelbreuk zijn: Krukken en/of rolstoel, douchezak, douchestoel, helping hand, sok-aantrekker, knopenhaak en een loopschoen.

Polsbreuk

Het polsgewricht bestaat uit de handwortelbeentjes in de hand en twee onderarmbotten: de ellepijp en het spaakbeen. Bij een polsbreuk zit de breuk in één van deze botten.
hulpmiddelen bij een polsbreuk zijn: dunschillers en douchezak.

Armbreuk

De naam van de breuk is afhankelijk van waar de breuk zit: In de bovenarm of in de onderarm. Om van een onderarm breuk te spreken moeten zowel de ellepijp of het spaakbeen gebroken zijn.
hulpmiddelen bij een polsbreuk zijn: dunschillers en douchezak.

Beenbreuk

Het been bij de mens bestaat uit het dijbeen, het kuitbeen en scheenbeen. Als er in een van deze drie beenderen een breuk zit wordt er gesproken van een beenbreuk.
Hulpmiddelen bij een enkelbreuk zijn: Krukken en/of rolstoel, douchezak, douchestoel, helping hand, sok-aantrekker, knopenhaak en een loopschoen.

Soorten botbreuken

Als je een botbreuk hebt kun je te maken hebben met twee verschillende soorten botbreuken of fracturen:

De gesloten botbreuk

Het gebroken bot bevindt zich nog in het lichaam en steekt er niet uit.

De open botbreuk

Het bok steek door de huid naar buiten, dit wordt een open fractuur genoemd en is vaak ernstiger dan een gesloten fractuur. De open fractuur is ernstiger vanwege het feit dat je een groter risico  hebt op infecties. Bovendien kan er een bloedvat of zenuw beschadigd zijn.

Daarnaast kun je op basis van de vorm van de botbreuk nog een onderverdeling maken in fractures. Het soort fracture zegt ook wat over de ernst van de breuk. Bij een zeer ernstige fractures moet er geoperreerd worden en zal de herstelperiode vele malen langer duren.

Dwarse botbreuk

Een transverse botbreuk word ook wel een dwarse fractuur genoemd. De botfractuur staat dwars op het bot, dit betekent dat het bot volledig gebroken is.

Compressiebotbreuk

Bij deze vorm van een botbreuk staat er zoveel druk op het bot dat deze ingedrukt wordt. Dit kan onder andere voorkomen in de wervelkolom.

Spiraalbotbreuk

Spiraal fracturen ontstaan als de voet blijft staan, en de rest van het lichaam door draait. Dit resulteert in een grote draaiende kracht waardoor de fractuur ontstaat. Dit soort breuk brengt veel pijn met zich mee. Dit soort breuk wordt behandelt doormiddel van een chirurgische ingreep. Het bot word op hun anatomische plek terug gezet en vast gemaakt met ijzeren platen en schroeven. Vervolgens wordt het been ook nog in gegipst. Het herstel proces kan enkele maanden duren.

Communutieve botbreuk

Een communitieve breuk ontstaat door direct extreem trauma. Dit soort breuk komt vaker voor bij oudere, omdat hun botten iets brozer zijn dan bij jongere mensen en daardoor minder solide is. Dit soort botbreuken worden altijd opgelost doormiddel van een chirurgische ingreep waarbij de botdelen op hun anatomische plek worden teruggeplaatst en worden gefixeerd op hun plek.

Greenstickbotbreuk

Een greenstick breuk is geen volledige breuk, dit wil zeggen dat het bot niet compleet gebroken is. Het bot is aan een kant gebroken, en aan de andere kant nog intact. Dit soort fractuur ontstaat vooral bij kinderen. De botten van kinderen zijn nog flexibeler en buigen deels mee en breken daarom maar gedeeltelijk. Het behandelen van dit soort breuk gaat door middel van het in gipsen en geneest meestal snel. De ernst van de breuk is dus zeer laag.

Oblique non displaced (schuine breuk)

Het bot is in een schuine lijn afgebroken. Dit soort breuken ontstaat door een grote kracht schuin op de lengte-as van het bot. Deze breuk is makkelijk te behandelen. Er wordt gips aangebracht om te zorgen dat de botten op de juiste plaats blijven staan. Daarna duurt het enkele weken voordat het bot weer aan elkaar gegroeid zit.

Oblique displaced (schuine breuk waarbij de botten niet meer tegenover elkaar staan)

Bij deze botbreuk is het bot ook in een schuine lijn afgebroken. Het verschil met de ‘Oblique non displaced fracture’ is dat er hier sprake is van twee botten die niet meer met elkaar in lijn staan. Een open botbreuk kan hier het gevolg van zijn, maar dat is zeker niet altijd het geval. Deze botbreuk behoort wel tot een van de ernstigste varianten. Vaak zal de arts of chirurg de twee gebroken delen eerst weer moeten corrigeren waarna de botten aan elkaar worden geschroefd zodat de breuk kan genezen.

Sterke botten

Nadat u geholpen bent aan uw botbreuk komt de revalidatie fase. In deze fase moet het lichaam herstellen van de breuk. Het lichaam heeft een flinke opdonder gehad en het zal bij sommige botbreuken  een aantal weken/ maanden duren voordat het genezen is en weer honderd procent belast kan worden.

 In de herstel fase komt een veel  voorkomende vraag naar boven ‘hoe voorkom ik deze situatie in het vervolg’?  En welke factoren hebben positieve en negatieve invloeden op de botopbouw.

 

Positieve invloeden:

Botopbouw kun je stimuleren door middel van lichaamsbeweging, die leidt tot mechanische belasting. Hierdoor zullen de botten in massa en sterkte toenemen. Bewegen helpt dus om de botten langer sterk te houden.

De opbouw van botweefsel ontstaat op beschadigde plekken in het skelet en op plaatsen waar het skelet sterker moet worden. Voor een optimale botopbouw zijn eiwitten, Vitamine C, Vitamine D, Vitamine A en verschillende mineralen  zoals calcium, fosfor, magnesium en mangaan nodig.

 

 

Negatieve invloeden:

Er zijn een heleboel negatieve invloeden die de botopbouw verminderen. Een van deze invloeden is het niet sporten of bewegen. Als er niet bewogen of gesport wordt zal het menselijk lichaam hierop reageren door meer bot af te breken dan te vormen. Het lichaam wil immers zuinig omspringen met alle grondstoffen.

 

Roken en het drinken van alcohol heeft een negatieve invloed op de botopbouw het verlaagt de botdichtheid en daardoor verhoogt het kans op botbreuken.

 

Een laag lichaamsgewicht heeft een negatieve invloed op de botopbouw, door het te lage lichaamsgewicht heeft uw lichaam niet genoeg grondstoffen om de botopbouw te stimuleren en te blijven ondehouden. Door het te lage lichaamsgewicht ondervinden je botten te weinig druk. Je botten hebben namelijk een positieve druk nodig om sterker te kunnen worden. Een te laag lichaamsgewicht kan leiden tot Osteoporose (zie afbeelding hieronder)

Hier zie je duidelijk het verschil in botdichtheid.  De tweede foto toont duidelijk een verminderde botdichtheid aan dan de bovenste.

Maak jouw eigen website met JouwWeb