Overheid en gemeente

De overheid
In Nederland hebben we een parlementaire democratie. Dit houdt in dat de overheid een meer terughoudende rol heeft. Toch neemt de overheid op tal van terreinen maatregelen. Ook voert de overheid wetten uit en ziet het toe op naleving.
 
De gemeente
In Nederland is het verplicht voor gemeenten om medebewind te voeren. Dit houdt in dat in alle gemeenten in Nederland een aantal landelijke regels op eenzelfde manier wordt toegepast. Iedere gemeente in Nederland heeft wel zijn eigen huishouding. Zolang het het rijksbeleid niet kruist mogen zij die zelf invullen.

Wetten waaruit de kosten van de zorg na een ziekenhuisopname uit worden betaald en die bepalen of u na ontslag recht heeft op (extra) zorg.

Zorgverzekeringswet (Zvw)
Het is in Nederland voor iedereen verplicht om een zorgverzekering af te sluiten. Een zorgverzekering bestaat onder andere uit een basisverzekering. De Rijksoverheid bepaald wat daar in zit. Ook bestaat de zorgverzekering uit een vrijwillige aanvullende verzekering, de zorgverzekeraar bepaald zelf wat daar in zit. Tot slot heb je nog het verplicht eigen risico. Dit is het bedrag dat u moet betalen wanneer u zorgkosten maakt. De eerste 385 euro (2016) betaalt u zelf, daarna betaald uw zorgverzekeraar de kosten.
In uw polisvoorwaarden staat precies waarvoor u in aanmerking komt voor vergoeding. Wanneer u het niet zeker weet kunt u uw zorgverzekeraar informeren.
 
Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo)
Via de gemeente kun u aanspraak maken op de Wmo. Dat kunt u doen wanneer u begeleiding nodig heeft in het dagelijkse leven, of ondersteuning bij het huishouden. Voor deze zorg, hulpmiddelen en voorzieningen moet u een eigen bijdrage betalen. Deze wordt geïnd en vastgesteld door het Centraal Administratie Kantoor.
Wanneer u Wmo-ondersteuning krijgt kunt u kiezen voor een persoonsgebonden budget (pgb). Met dit budget kunt u doeltreffende zorg inkopen die vallen onder uw wmo-indicatie.
 
Wet langdurige zorg (Wlz)
Deze wet regelt de zware zorg. Om voor deze zorg in aanmerking te komen moet er een indicatie gesteld worden door het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ). Voor de zorg van deze wet geldt ook een eigen bijdrage. Deze is afhankelijk van factoren als thuissituatie. Deze bijdrage wordt ook geïnd en vastgesteld door het Centraal Administratie Kantoor (CAK).
Wanneer u niet meer thuis kunt wonen zonder zware zorg kunt u ervoor kiezen om of naar een instelling te gaan of zware zorg thuis te krijgen. Deze zware zorg thuis kunt u krijgen met bijvoorbeeld een persoonsgebonden budget (pgb). Hiermee kunt u zelf langdurige, intensieve zorg inkopen. In uw Wlz-indicatie staat welke zorg dit is. 

Eigen financiële middelen
U kunt natuurlijk ook met uw eigen vermogen zorg, hulpmiddelen en voorzieningen inkopen.
 
hieronder vind u nog kort een schematisch overzicht van de regelingen in Nederland.